Oversigtsbillede - højen set fra V
.
Oversigtsbillede - højen set fra N
.
Oversigtsbillede - højen set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
35058
Sted- og lokalitetsnummer
190205-33
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,5 x 25 m. I top til N en i Ø-V 5 m bred, i N-S 4 m bred og indtil 1,75 m dyb, tilgroet gravning, som står i forbindelse med en ca. 0,5 m dyb, tilgroet, uregelmæssig afgravning i siden mod NNV. I S-siden mange, dybe, tilgroede kulegravninger, mod Ø en udstrakt, tilgroet afgravning. I N-siden er højen fjernet ved en dyb afgravning, der strækker sig 5 m ind i højen (fra fod mod top) og som langs foden måler ca. 10 m. Siderne i dette indgreb er stejle og utilgroede. I toppen af højen er en pæl nedhamret. Græsgroet med et enkelt mindre træ i øst, i ager.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHedehøi paa lidt høinende Terrain, i Midten er der bleven gravet, men for øvrigt ere store Partier velbevarede. Tværmaal 76-77 Fod, Høide 11 Fod.
1906
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2.50 M. h., 25 M. i Tværm. I Top til N. en ca. 5 M. vid, og indtil 1.75 M. dyb, tilgroet Gravning, som staar i Forbindelse med en dyb, tilgroet Afgravning i Siden mod N. I Søndre Sidehalvdel mange, dybe, utilgroede Kulegravninger. Mod Ø. En udstrakt, tilgroet Afgravning. _ Lyng- og Græsgroet, i Ager. Ved Fod mod N. et Vejspor.
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2,5 x 25 m. I toppen til nord en i øst-vest 5 m bred, i nord-syd 4 m bred og indtil 1,75 m dyb, tilgroet gravning, som står i forbindelse med en ca. 0,5 m dyb, tilgroet, uregelmæssig afgravning i siden mod nordnordvest. I sydsiden mange dybe, tilgroede kulegravninger, mod øst en udstrakt tilgroet afgravning. I nordsiden er højen fjernet ved en dyb afgravning, der strækker sig 5 m ind i højen (fra fod mod top) og som langs foden måler ca. 10 m. Siderne i dette indgreb er stejle og utilgroede. I toppen af højen er en pæl nedhamret. Græsgroet med et enkelt mindre træ i øst i ager. Journ. 449/55. om beskadigelse, påtalt.
1955
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1955
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1959
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links