Oversigtsbillede -højen set fra N
.
Oversigtsbillede -højen set fra SØ
.
Oversigtsbillede -højen set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
35056
Sted- og lokalitetsnummer
190203-119
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Højrest, 3 x 24 m. Foden ikke markant, idet talrige, nu tilgroede afgravninger har deformeret den. I overfladen ligeledes talrige, tilgroede huller. I foden i NØ større åbent brud. Græs i ager ved bygning.

Undersøgelseshistorie

1906
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 3 M. høj, 24 M. i Tværmaal. Kun en ganske uformelig Rest staar tilbage. Lynggroet, i Ager. Intet Fund.
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest, 3 x 24 m. Foden ikke markant, idet talrige nu tilgroede afgravninger har deformeret den. I overfladen ligeledes talrige, tilgroede huller. I foden i nordøst større, åbent brud. Græs i ager ved bygning. Journ 448/55 om beskadigelse.
1955
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1955
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1959
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2010
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links