Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
240385
Sted- og lokalitetsnummer
180408-74
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 0,9 x 8 m. Lyngklædt i hede. Højen er lidt uregelmæssig af form og har et lille hul i NNØ-siden. Iøvrigt velbevaret.

Undersøgelseshistorie

1950
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Noget uregelmæssigt omrids, lille hul i siden mod NNØ og gammelt rævehul i toppens N-lige del, et andet i S-lige del. Lille gravet "skyttegrav", 1,2 m. langt, S for S-foden. Plantefure over V-fod. Alt gamle skader. I skovspor i plantage. Afsat lidt for langt mod V på MB. Ligger 70 m. S for 2403:88 ad skovspor, ikke nok til "ændring af afsætning", afsættes mere præcist på 4 cm.-kort. Intet foto p.g.a. manglende dagslys. "Højen" virker ikke særligt overbevisende som fortidsminde, på den anden side er der heller ikke noget, der taler imod. Bevoksning: 1986: Lyng
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links