Oversigt set fra S
.
Oversigt set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
171425
Sted- og lokalitetsnummer
140410-46
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Ormhøj", 1,25 x 13 m. Overfladen lidt ujævn; ege, i skov.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj kaldet "Ormehøj". Overfladen noget ujævn, gl. sti over n-siden, et traktorspor tangerer næsten V-fod og går tæt forbi S-fod. Spredte større sten liggende på overfladen. Græsklædt m. 4 bøge og 1 eg. Den trykte afsætning (ikke højsignatur med kotepunkt) med navn på 4 cm kortet er ukorrekt placeret. Højen findes ca 50 m længere mod VNV, jfr. afsætning på berejsningskortet. Den forkeret placering er dog rette på 4 cm kortets nyeste udgave, ligesom positionen er korrekt på digital-sb kortet. Bevoksning: 1990: Græs og Løvtræer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links