Oversigtsfoto set fra Ø
.
Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
240964
Sted- og lokalitetsnummer
130301-75
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 1,75 m høj, 18 m bred i nord-syd, 16 m bred i øst-vest. Østlige fod bortgravet.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, hvis østlige trediedel er overpløjet og delvis bortpløjet. Den forsvundne del udgør med andre ord mere end blot den "østlige fod", som fredningsteksten omtaler. Afpløjningslinien (i markskel) står som en ca. 1,5 m høj, tilgroet skrænt. I den overpløjede del, i højens SSØ-lige randområde, sidder en større, jordfast sten i markoverfladen (synlig på foto nr. 23)- muligvis en randsten. Højens topparti er affladet og lidt ujævn. På S-siden ligger en større affaldsbunke, hvis kerne består af markstensdynge (r) og mindst 12 kasserede gummihjul på stålfælge, alt dog delvis tildækket med et større parti rådnende halm. En højspændingsmast af træ med støtteben er opsat på Ø-skråningen af højens bevarede og fredede del, uden at tilladelse hertil ses at være givet. Påtalte affaldet over for gdr. Peter Sørensens kone, der meget venligt lovede at halm og vognhjul skulle blive fjernet inden for 1 år. Bevoksning: 1989: Græs og Løvtræer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. Op til skel i ager. Højen er bevokset med græs, krat og løvtræer. Synlig fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links