Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
240962
Sted- og lokalitetsnummer
130301-64
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 3 x 20 m. Små ujævnheder i top og øverst på siden mod syd. Lyngklædt.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSmukt hvælvet og ganske velbevaret høj, når bortses fra en inden for de senere år etableret kunstig rævegrav. Af denne ses to udmundinger ( i form af betonrør) i hhv. SSV og NNØ-lige højfod (foto nr. 6 og 7). Mellem disse to diametralt modstillede åbninger forløber gangen i en bue op over den vestlige nedre højside. I NV er den jorddækkede kedel markeret ved 4 små marksten lagt som et kvadrat, med en 5. midt i dette. Kedelen ligger ca. 2 m oppe ad højsiden, i niveau ca. 1 m over omgivende terræn. Nedgravningen til rævegraven kan stedvis erkendes i den grannåledækkede overflade, tydeligtst mellem kedelen og den sydlige rørmunding, hvor nedgravningens øvre kant er synlig sammen med gangens roekuleplastoverdækning, der er blottet på de steder hvor rørkraverne (i sammenføjningerne) stikker op over jorden. Rævegraven er altså i sin helhed en krænkelse af § 48 og er tilmed et ret betydeligt indgreb i den ellers velbevarede høj. ** Seværdighedsforklaring ** Påtalt v. skrivelse af 24. sept. 1990. 6113-0106 Bevoksning: 1989: Græs, Løvtræer og Nålekrat/-træer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. I juletræsplantage. På øst- og sydsiden samt nedenfor højen til disse sider tæt hindbærkrat. Mod vest brombærkrat. I øvrigt bevokset med græs, lidt bregner og et par løvbuske.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links