Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
240930
Sted- og lokalitetsnummer
130305-27
Anlæg
Rundhøj, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3 x 20 m. Foden firkantet afpløjet, lille udgravning i syd til bistader, ellers velbevaret, beplantet.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1926
Privat besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj afpløjet til en nærmest firkantet grundplan. Siderne temmelig ujævne, stedvis nærmest terasserede, vistnok væsentligst som resultat af rævegrave af hvilke adskillige ses, både gamle og beboede. Toppen flad. I S mangler ca. 1/3 af højen (formodentlig bortpløjet). Bruddet står som en lige, temmelig stejl skrænt, nu tilgroet og med gamle træer. Over en 5 m lang strækning er skræntens fod sikret med en ca alenhøj stensætning i 2-3 skifter. Såvel afpløjning/gravning som stensætning er utvivlsomt fra før højens tinglysning, og er formentlig identisk med den "lille udgravning i syd til bistader, som er omtalt i fri text. Eg, aer, hyld, fuglekirsebær, hindbærris og græs. Ret uoverskuelig på grund af krat og kvas. Bevoksning: 1989: Løvkrat og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Højen er tæt bevokset med forskellige løvtræer, heraf flere delvist udgåede og væltede. Hyben mod vest. Højen kan ses fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links