Faktaboks

Kommune
Faaborg-Midtfyn Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
401512
Sted- og lokalitetsnummer
090404-70
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tomt af rundhøj. Af selve højen, der har haft en diam. af 5-6 m, er der kun et mindre parti, indtil 0,3 m h., tilbage. Bevaret er ialt 16 randsten, helt eller delvist på deres oprindelige plads, deriblandt 1 meget stor mod S og 1 lig- nende mod V. Enkelte sten, der sikkert har hørt til randstens- kredsen, ligger udenfor.

Undersøgelseshistorie

1878
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorStenkreds, 0,5 x 7,5 x 7,5 m., bestående af mindst 20 sten i størrelse fra 0,5-1 m. Beliggende på topplateau af naturlig bakke. Særdeles smuk stenkreds. Stærkt tilgroet med krat af bøg, ær og brombær. Pleje bør omfatte hele banken med de derpå liggende store, jordfaste sten omkring selve stenkredsen. Flere andre mulige (levn af) stenanlæg kan indgå i disse omgivende sten. Fredningstekstens tolkning af anlægget som en højtomt er næppe korrekt - i hvert fald ikke, hvis der hermed menes tomten af en opbrudt høj. Dertil er stenkredsen for påfaldende intakt. ** Seværdighedsforklaring ** En for egnen usædvanlig fortidsmindetype fremtræder her i tydelig form, smukt beliggende, og i samspil med øvrige fortidsminder i skoven. Bevoksning: 1988: Løvkrat og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links