Oversigt set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
15106
Sted- og lokalitetsnummer
120814-55
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Pisselhøj", 1,7 x 6 m, græsgroet i lille lund. Lidt affladet top.

Undersøgelseshistorie

1888
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1888
Uspecificeret museal aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, som måler 1,6 x 7 x 6 m. Lille kuplet høj. Bevokset med græs og løvtræer. Højen er meget velbevaret. Rævegrav i højen. Højen ligger i en lille lund omgivet af ager. Det er usikkert om højen kaldes "Pisselhøj". Den ligger i Pisselhøj ejerlav og jorden hører til Pisselhøjgård. Navnet Piselhøje er derimod knyttet til højen nr. 1510.5. Bevoksning: 1982: Græs og Løvkrat
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumVelbeliggende, fladagtig og kratbevokset høj i ager.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links