Oversigt set fra Ø
.
Oversigt set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
151051
Sted- og lokalitetsnummer
120812-83
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Tinghøj", 2 x 12 m. Reguleret i ny tid med 2 m høje, stejle sider og planeret top, ca. 8 m diameter. I kanten af toppla- teauet en tjørnehæk, i midten en rosenbusk. På sydsiden fører en sti til toppen. Græsgroet mellem gårdsplads og have. (På toppen 3 bistader.)

Undersøgelseshistorie

1888
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Byggeri og anlæg - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Tinghøj". Mål: 2 x 11 x 10 m. Høj med stejle, ca. 2 m høje skrænter uden bevoksning. Toppen af højen er flad som følge af moderne planering. Der er således etableret en flad cirkulær, græsklædt top omgivet af en 1-2 m høj tjørnehæk. På højsiderne gror enkelte løvtræer. Højen ligger i et meget tæt krat, omgivet af have, gårdsplads og landbrugsbygninger. Bevoksning: 1982: Græs og Løvtræer
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumKratbevokset høj i privat baghave.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links