Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
15103
Sted- og lokalitetsnummer
120814-28
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3,5 x 28 m, græsbevokset med fyrre i ager. Kegleformet, idet siderne er afgravede. Mod toppen går en 1,5 m bred ind- gravet rampe. Gennem toppen fører en 1,7 m dyb, 2 x 8 m bred rende.

Undersøgelseshistorie

1888
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, som måler 3,5 x 19 x 18 m. Kegleformet med lille, flad top. Højens sider er ujævne som følge af ældre afgravning eller ublid restaurering. Højen er bevokset med græs og bruges til græsning af heste, der indtil videre ikke har skadet højen. Indenfor 100 m-zonen er der vest for højen 2-3 erhvervsvirksomheder, der bruger det areal, der ligger nærmest højen som lager og affaldsplads. Det drejer sig specielt om firmaet Hennings Auto, Tolstrup Byvej 13, der kun 30 m fra højen har en regulær affaldsplads, omgivet af lave jordvolde - se foto 4-23. Lidt øst herfor ligger en campingplads. Højen har en karakteristisk beliggenhed på en højderyg mellem to vådområder. Højen er synlig fra øst dvs fra den nedlagte bane, campingpladsen og Aggersundvej, men skæmmes noget af de bagved liggende bygninger og deres affaldspladser. Bevoksning: 1982: Græs
2001
Uspecificeret museal aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links