oversigtsfoto
.

Faktaboks

Kommune
Struer Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
190428
Sted- og lokalitetsnummer
180517-17
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 21/11 1919. Sognepræst S.C. Rasmussen. Høj, 3,5 x 17 m. Græsklædt i ager, nær sognevej. Forkrøblet tjørn på NØ-side. Nord for toppen flad sænkning. Mindre ujævn- heder. Pæl eller lign. i midten på toppen.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1919
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1919
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Men noget mere bevokset. Blåbær på sydlige halvdel. Græs og ingen træer på nordlige skrånende side. Beliggende i fritholdt areal eller brak mark, hvor tidligere dyrket.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museumspids høj, med stejle sider. Bevokset og beliggende i eng ml mark og skov.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links