272626 18.2.2014 oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Halsnæs Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
272626
Sted- og lokalitetsnummer
010503-39
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Dekl. tingl. 9/12 1914 (Prop. Anders Hansen, Ekkohøj) Høj, "Præstehøj" 3,5 x 23 m. Tilgroet grøft hen over toppen og ned ad siden mod NNV. Østlige fod afskåret. Græsklædt i plant- ning.

Undersøgelseshistorie

1887
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPræstehøi, der er gravet i Toppen. Bevoksning: 1984: Græs og Løvkrat
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Præstehøj", 3,5 x 23 m.. Tilgroet Grøft hen over Toppen og ned ad Siden mod NNV. Østlige Fod afskaaret. Græsklædt i Plantning.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorBeskrivelse som blå kort m. følgende tilføjelser: Andet: 2 kommunale skilte af ældre dato. Tæt kratbevoksning på NV, SV og SØ-siden gør eksakt opmåling i længde og bredde umulig. 2 trapper m. (ældre dato: før kommune-sammenlæg.) cement-trin op ad NØ-siden med en bænk sat ned i højens top. Pleje: Med sin beliggenhed bør højen befris for kratvegetationen + trapper og bænk og gengives i det mindste en smule af sin opr. landskabelige sammenhæng gennem en fældning af en del af fyrretræerne på det omgivende offentlige areal. Mål: 2,8x23x23 m. ** Seværdighedsforklaring ** Højen er en af de få synlige i en lang perlerække langs Roskilde Fjords kyst syd for Fr.værk. ** Sagsbehandlerkommentarer ** Trappe påtales ikke, da den er af ældre dato. Bevoksning: 1984: Græs og Løvkrat
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links