Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
340612
Sted- og lokalitetsnummer
190301-7
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Præstkær præstegård, matr.nr.1a: Del af høj i skel til matr.nr.1m af Præstkær præstegård, Brørup sogn. Høj, ca. 3 x 24 m. Nordsiden delvis afgravet og udhulet; træer og lyng i grænse mellem plantage og ager.

Undersøgelseshistorie

1875
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidNo. 7-8 ere i 1875 undersøgte af Engelhardt.
1875
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid[Omfatter sb. 7-8]. På Brørup præstegård "Præstkær"s mark lå to stærkt overpløjede rester af gravhøje, som næppe hævede sig to fod over jordsmonet, og tæt ved hinanden. De blev begge udgravede. Den sydligste indeholdt på bunden, ovenpå den naturlige jordoverflade, en uregelmæssig stenlægning, 15 fod i retning NØ-SV og 9 fod SØ-NV. Dyngen bestod mest af sten som brosten, men i kanterne var større sten, navnlig i SV. Den hvidlige sandbund, som fandtes også udenfor højen i en dybde af 3/4 alen, frilagdes overalt. Ingen oldsager, ingen spor af menneskelig. Dyngens højde var 3½ fod. Enkelte stykker trækul. Den nordligste af knoldene indesluttede lige midt under det højeste punkt en stendynge eller snarere brolægning af sten omtrent som brosten, af langagtig firsidet form, 9' [fod] lang, 3 fod bred, længderetning Ø-V. Under det øverste lag sten var dyngen meget uregelmæssig. Ved dens N-lige side fandtes en hob trækul og imellem stenene tæt ved bunden enkelte brændte ben. Dyngens overflade var 3'8'' over den hvidlige bund, som aldrig havde været omgravet. Ved dyngens yderkanter i Ø og V fandtes hobe af småsten, øjensynlig samlede og henlagte af menneskehånd.
1898
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidMatr. No. 1d. Høj, græs- og lynggroet i Ager, omtr. 3 met. høj og 24 met. i Diameter. Fra Nord en stor Indgravning, der næsten naar Midtpunktet, mindre Indgravning fra Syd.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 3 x 24 m. Nordsiden delvis bortgravet og udhulet, træer og lyng i grænse mellem plantage og ager.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1959
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links