Oversigt set fra V
.
Oversigt set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
171278
Sted- og lokalitetsnummer
140709-6
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Halv høj, 2,5 x 20 m. Stærkt fragmenteret. Bevokset med træer og buske. I skel. Matr.nr. 7c: Høj i skel til matr.nr. 7b af Skjellerup.

Undersøgelseshistorie

1882
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøi, "Rødhøi" i Skjellet til Hobro Sogn, 50 F. i Tværmaal, 8 F. høi. Mod Ø. Er Høien fuldstændig bevaret og til Dels bevoxet med Krat. Vest for Skjellet er den derimod stærkt overpløiet.
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHalv høj 2,5 x 20 m. Stærkt fragmenteret. Bevokset med træer og buske. Tingl 7/5 1949[[Fredet]]
1949
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links