oversigt, set fra SV
.
oversigt, set fra VSV
.
oversigt, set fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Lejre Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
322694
Sted- og lokalitetsnummer
020601-211
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj. 13,5 m i diameter, op til 2 m høj.

Undersøgelseshistorie

2015
Museal besigtigelse - Roskilde MuseumI den nordøstlige del af Røgerup Skov ca. 75 meter fra jordiget i øst og kun 7 meter vest for 322650, ligger to mindre høje nord-syd for hinanden. Højene støder op til hinanden og ligger på den yderste vestlige del af en bakke, i åben bøgeskov med lærketræer. Således fremstår højene meget store set fra vest, idet højsiden her går i et med bakkens skrænt. Den nordligste af de to høje måler 13,5 meter i diameter. Højden er 0,8 m set fra øst og 2 m set fra vest. På den vestlige side flyder højen og skrænten sammen og højfoden er således ikke synlig. Den yderste nordlige højfod ser afgravet ud. Højfoden afsluttes her i en lige ø-v orienteret markant kant. Måske er der tale om et gammelt kørespor nord for højen. To mulige randsten ses i den østlige højside.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links