Faktaboks

Kommune
Holbæk Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
30255
Sted- og lokalitetsnummer
030714-14
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 15 m. Foden afpløjet. Lille hul i nordsiden. Lidt krat

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn lav Høi, enkelte Randstene rage frem fra Overfladen. Bevoksning: 1983: Løvkrat og Løvtræer
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 x 15 m., Foden afpløjet, lille Hul i Nordsiden, lidt Krat.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Højen måler ca 2x20x13 m i NNV-SSØ'lig retning. Den ser ikke ud til at være afpløjet i nyere tid. Den er tæt tilvokset med tjørnekrat, hvorimellem der ses flere hoved- og større sten, muligvis enkelte randsten?? Der er flere rævegange i højsiden, især mod N, hvor bevoksningen er mindre tæt. Der lå en træplade af planker på ca 1 m2, ikke påtalt da jeg kom i middagspausen og den vil rådne bort. Den ligger ca 150 m fra landevej, ret højt i terræn nær skråning ned mod Lille- og Store Lungesø. ** Seværdighedsforklaring ** Gravhøj, ret højt i terræn, vidt udsyn. Bevoksning: 1983: Løvkrat og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links