Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
130989
Sted- og lokalitetsnummer
120709-50
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Øster Hedegård og Skrabet. Høj, ca. 1 x 11 m. Til bund gående, ca. 3 m bredt tophul med udgang mod syd. Lynggroet og egekratbevokset i plantage. I Rønhøj plantage afd. 22. Dommertilsyn 1971: Højen kunne ikke findes.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1968
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2000
Diverse sagsbehandling - Rigsantikvarens Arkæologiske Sekretariat
2001
Museal besigtigelse
2001
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2004
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske Centralregister
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumHøj beliggende i yngre løvtræsbevoksning i plantage. Bevoksning af eg helt op til højfod. Græsklædt. Kan/bør plejes.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumGræs- og mosklædt høj i blandet løvskovsbevoksning i plantage.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links