Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
130987
Sted- og lokalitetsnummer
120709-52
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Rønhøj plantage, afd. 22 "Spånhøj", 4,4 x 21 m. Omkring højfoden en meterbred, flad grøft, på ydersiden begrænset af en ca. 3,5 m bred, lav vold, som indbefattes i fredningen. Højde målt fra syd fra grøftens bund. Diameter øst-vest (minus grøft og vold). Top- pen skråt afgravet med fald mod nord. I top med udgang mod nord-nordvest et 3,5 m bredt, 1,7 m dybt hul, i udmundingen to ca. 0,5 m dybe huller, i det ene rævegrav. Mod syd i top et 2 x 0,8 m bredt, ca. 0,3 m dybt hul. I østsiden nær top et 2 x 0,75 m bredt, ca. 0,4 m dybt hul. Vest- og nordside noget ujævn. Lynggroet og med nogle unge bjergfyr på vest- og nordside. I plantage.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1971
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2004
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske Centralregister
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumHøjen er beliggende i lysning i nåletræsplantage. Ret op af skovvej.Flere større grantræer forstyrrer indsigteg. Eller græs- og lyngklædt. Bør plejes. Sneklædt på besigtigelsestidspunktet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links