Oversigtsbillede - højen set fra NV
.
Oversigtsbillede - højen set fra Ø
.
Oversigtsbillede - højen set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
280918
Sted- og lokalitetsnummer
170816-24
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, oprindelig 2,6 x 18 m. Vestre halvdel næsten helt bortgravet, sydlige fod afskåret. Græsklædt med krat i ager.

Undersøgelseshistorie

1897
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 2.6 M. høj, 18 M. i Tværmaal. I Toppen en stor. Nedgravning, 5 M. i Tværmaal, 1.2 M. dyb, hvori Sten, med Udgang mod Nord. Indenfor Højfoden et bredt Bælte af Marksten undtagen mod Vest. Bundgraven næppe naat. Lynggrot i Ager.
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, oprindelig 2,6 x 18 m. Vestre halvdel næsten helt bortgravet, sydlig fod afskaaret. Græsklædt med krat i ager.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links