Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
270536
Sted- og lokalitetsnummer
180302-204
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Assing. "Ravnhøj", 2 x 18 m. Græsgroet i ager.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 2,0 x 25,0 x 25,0 m. Let affladet top, ellers smukt formet og der holdes pæn pløjeafstand. Ca. 1-2 m. fra S-lige højfod går et hegn af eternitplader omkring et område med minkburshuse, et ældre (det nærmest højen) og et nyere. § 53-disp. ses ikke givet. Ved samtale med ejeren: Han var godt klar over, at minkfarmen var opført ulovligt, men havde fået kommunens tilladelse efter byggeriet. Han var villig til, når det ældre hus, som snart var udtjent og skulle fornyes, så at flytte det væk fra højen og ned til det nyere. Vi starter disp.-procedure med fredningsnævnet. Han virkede noget skræmt ved at skulle skrive selv. Jorden lejes ud. Han fik "ros" for pløjeafstanden og lovede at gi' den videre. Tlf. fra Århuskontoret, G.K., 5.3.: Der har været Nævnsmøde på stedet engang i februar. Byggeriet lovliggjort på visse vilkår. F53-5279. Skal genbesigtiges om 5 år. Bevoksning: 1984: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links