Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
270535
Sted- og lokalitetsnummer
180302-220
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Tegl, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Assing. Høj, 3 x 16 m. Ved gravninger bragt ud af oprindelig form. Omkr. 1930 er på toppen opmuret et udkigshus. Højen har cirkelsegmentomrids.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRet velbevaret Høi. Højde 245 met. Tværmaal 16,00 met. I den sydsydvestlige Side to Kartoffelkuler, af hvilke der er optaget nogle Steen. [[ 1909. Uskikket til Fredlysning.]] Bevoksning: 1984: Græs og Løvtræer
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj(-rest), 3,0 x 31,0 x 22,0 m. Har nærmest hesteskoform med åbning mod N. Ø-siden er terrasseagtigt aftrappet. Det indre udgravet næsten til bund. I S-siden det i gamle beskrivelse omtalte "udkigshus". Har indgået i haveanlæg, endnu rester af stenhøjsanlæg mod N, Ø og S. Alle skader gamle. Bevoksning: 1984: Græs og Løvtræer
1991
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1991
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjen var brugt først til kartoffelkældre, bagefter indrettet til teglovn, senere lavet om til haveanlæg. Idag fremtræder højen som græsklædt høj med nedgravning i top og side.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links