Oversigt set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
120454
Sted- og lokalitetsnummer
110313-5
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: St. Diernæs, matr.nr. 4s Tingl.: 11/2 1902. Enkefru Julie Leonhard; fredningen tiltrådt af forpager N.F.W. Nielsen Høj, 3 x 20 m. Top lidt sænket. I siderne mod nord og øst flade gravninger. Lyngklædt.

Undersøgelseshistorie

1875
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1914
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1914
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Som tidligere beskrevet, men mindre, nyere skader: I Ø en nedslidt sti, ca. 30 cm. dyb, samt et ca. 75 cm. langt hul ind i siden, ant. en gammel rævegrav. I SV-lige højfod mindre huller forårsaget af høns. Ingen af skaderne er under udvikling. Højsiderne er delvis tilgroet med selvsåede træer/buske. Højen ville vinde ved, at der blev ryddet op i beplantningen, men den ligger i privat have. Film: /16: Fra V. Bevoksning: 1982: Græs, Løvkrat og Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Ligger i have, tilgroet med træer og buske.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links