Oversigtsfoto set fra SØ
.
Oversigtsfoto set fra V
.
Oversigtsfoto set fra V
.
Oversigtsfoto set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Aarhus Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
24141
Sted- og lokalitetsnummer
150303-7
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 16 x 22 m. Pløjet i firkant. Toppen har en 7 m bred flade, hvori et lille hul. I NV et dybt skår.

Undersøgelseshistorie

1918
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Tinglysning - Det Kulturhistoriske Centralregister
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj kaldet "Revelhøj". Firkantet afpløjet med 7- 10 m plan, ujævn topflade. I V-skråning 2 lavninger. Beskadigelse: Natur: a) Erosion i SØ-del: i 1-2 m´s højde på skråning et 0,3 m højt og ca. 8 m langt brud, der nu er mosklædt. b) erosion i SV-del: 3 m langt og 1/2 m højt brud, hvori sten stikker frem. Delvist mosklædt (foto 18:15) c) erosion i SV-del: 1 1/2 m langt og 0,2 m højt brud,delvist mosklædt. (gammelt kreaturskader?). Affald: ved Ø-hjørne 2 store stenbunker og en gammel metalharve (film: 18:13). genbesigtigelse den 30111981: Markredskaber fjernet, men stenen ligger stadig på højens østside. Afgravningerne på højens top, SØ-SV og NV-side synes at være af ældre dato, som hævdet af ejeren. De naturlige skader omfatter en rævegang på S-sidenn og ved afgravninger på NV-siden er græstorven skredet på et stykke, så der står en 0,2 m høj kant. Årsagen er formentlig naturlig erosion, og jeg påtaler det derfor ikke. Ejer hævder at højen har haft sit nuværende udseende incl. stenen -siden hans overtagelse af gården i 1964. Der sandsynligt ud. Ejeren har lovet at fjerne stenen. i følge ejeren skulle der have ligget 2 ligende høje dels på højdepunktet umiddelbart N for Revelhøj, dels på marken Ø herfor, men uvist hvor. Højene er fjernet før ejeren blev født, på kommunens foranstaltning som beskæftigelse for fattighusets beboere i begyndlesen af dette århundrede. Placeringen af højen N for Revelhøj er markeret på målebordsbladet. CHB den 27.5.1988: Højen i udmærket stand. Stenene ligger der ganske vist endnu. Men de virker ikke særlige skæmmende, ses ikke fra vejen og beskytter højen. Sagen afsluttet. ** Seværdighedsforklaring ** Meget flot placeret i landskabet, synlig viden om. Bevoksning: 1980: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er græsklædt. Synlig fra offentlig vej.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er græsklædt og synlig fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links