oversigt, set fra SØ
.
rævegrav i høj
.
rævegrav i høj
.

Faktaboks

Kommune
Odsherred Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
282464
Sted- og lokalitetsnummer
030410-14
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Rishøj", 3,5 x 28 m. En del afgravninger. Højen tæt be- vokset med buske, så den er umulig at bese nærmere. I ager. NMI: Høj "Riishøj" 3,5 x 28 m. Større afgravning af SØ top og side. Iøvrigt er højen så tæt bevokset med buske, at den er umulig at bese nærmere. Busk- og græsgroet. I ager mod strandskrænt. Anseeligt mindesmærke.

Undersøgelseshistorie

1874
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidVed Stranden ligger en anselig noget beskadiget Høj. Bevoksning: 1983: Løvkrat og Løvtræer
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj "Riishøj" 3,5 x 28 m. Større Afgravning af SØ Top og Side. Iøvrigt er Højen saa tæt bevokset med Buske, at den er umulig at bese nærmere. Busk- og græsgroet. I Ager mod Strandskrænt. Anseeligt Mindesmærke.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Rishøj". 3,2 x 25 m. Stor høj. Uregelmæssig overflade (udgravet af Johs. Glob omkring 1920) Rævegrav i vestsiden. Bevoksning: 1983: Løvkrat og Løvtræer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links