Oversigtsfoto set fra NV
.
Oversigtsfoto set fra NV
.
Oversigtsfoto
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
271035
Sted- og lokalitetsnummer
160404-45
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

1951: Høj, 2 x 15 m. Top og østlige halvdel af højen bortgravet i grusgrav. Træer i skov.

Undersøgelseshistorie

1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I tilstand som tidligere beskrevet. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, delvis fjernelse. Bevoksning: Træer, græs. Omgivelser: Skov, trafik. Foto: Ingen fotos p.g.a. bevoksning. 1989: Høj. 2 x 15 x 12 m. I skov. Den nordlige tredjedel er gravet bort ved råstofindvinding. Tidligere C-høj.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumBlev fundet som beskrevet. Bevokset med dels grantræer og dels løvtræer. Beliggende i granskov.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGamle nåletræer på højen heriblandt enkelte væltede træer.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links