Faktaboks

Kommune
Faaborg-Midtfyn Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
37164
Sted- og lokalitetsnummer
080810-15
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 13/5 1933 (Gdr. Niels Jacobsen) Sølvbæger 18/12 1947 Afmærkn.: FM 1933, MS 1935 (H.C.Broholm) "Møllehøj", smuk og meget anselig rundhøj, ca. 48-49 m i tvær- mål, højde fra laveste fod ca. 9 m, fra højeste (i syd) ca. 8,10 m. En fodsti fører fra højfoden i øst op langs sydsiden af højen til den spidst rundede top. Bevokset med mange gamle bøgetræer, som efter deklarationen ikke må fældes. I midten, mod øst, en bred, ikke dybtgående, eftergroet forsænkning. I øvrigt velbeva- ret.

Undersøgelseshistorie

1890
Beskadigelse/hærværk - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1896
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Tinglysning - Det Kulturhistoriske Centralregister
1947
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMål: Længde 50,0 m., bredde 50,0 m. Ifølge ejeren er granit-M.S. stjålet for 4-5 år siden. Stenen ikke nævnt på blåt kort. Gammel eftergroet pløjeskade mod N. Græsset slidt af på toppen. Stor slitage af skolebørn på NV-siden. Ifølge ejeren er højen et populært udflugtsmål især for elever og lærere fra Bøgehøjskolen i Årslev. 25 gamle bøge på højen. Bøgekrat langs Ø-foden bør væk. Har genbesigtiget stedet med Svend Hansen. Han mener, halvdelen af de gamle bøge bør væk. Deres skygge er skyld i, at græsset ikke er modstandsdygtigt overfor slitage. Flere overpløjede høje i nærheden. ** Seværdighedsforklaring ** Blandt Fyns største bronzealderhøje, velbevaret, kendt på egnen, ligger smukt i landskabet og ses videnom. Bevoksning: 1984: Græs og Løvtræer
2007
Diverse sagsbehandling - Odense Bys Museer
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links