Faktaboks

Kommune
Viborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
201051
Sted- og lokalitetsnummer
130813-2
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, den østligste af "Rishøje", 6 x 25-30 m, gammel, dyb nedgravning i top. Tæt bevokset med egepurl.

Undersøgelseshistorie

1889
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. Højde 18'. Diameter 90'. Temmelig urørt - beplantet. Tyskerne have i 1864 begyndt en Gravning fra Toppen, dog langfra til Bund. - Siderne lidt gjennemrodede. - Egnet til Fredning. - Højen ejes af Sognet. - Meddelelse vil tilgaa om hvorvidt Sogneraadet gaar ind paa Fredning. - Denne bliver i saa Fald gratis. [Sb. 1-2] Rishøje.
1933
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, den sydligste af "Rishøje", 6 x 25-30 m. gammel, dyb Nedgravning i Top. Tæt bevoxet med Egepurl.
1938
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1963
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links