Faktaboks

Kommune
Kalundborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
332219
Sted- og lokalitetsnummer
030214-7
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1 x 10 m. Træer.

Undersøgelseshistorie

1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1 x 10 m. Træer.
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Lille velbevaret høj, mål: 1x10x10 m rundet og hvælvet. Den ligger i kant mellem nåle- og ældre løvskov og der ligger en del gammelt kvas på højen, der også er bevokset med mos. I højfylden anes stentæppe fra både mindre flintesten og granit. Omtrent 8 m mod N findes 1 større sten og ca 10 m mod SV er en foderindhegning til vildt, i tæt granskov, svært at få øje på. Kunne ved pleje blive ***. Den ligger ret højt, er dog svær at se p.g.a. tæt skovbevoksning, højt i terræn, ca 75 m fra skovvej og 375 m fra landevej. (Skoven er helt indhegnet). Ejer: 3322.23. ** Seværdighedsforklaring ** Lille velbevaret høj, i tæt skov. Bevoksning: 1984: Løvtræer og Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Bør plejes.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links