Faktaboks

Kommune
Kalundborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
332220
Sted- og lokalitetsnummer
030214-7
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Smuk anselig høj, 4 x 22 m. Unge bøge.

Undersøgelseshistorie

1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSmuk, anselig Høj, 4 x 22 m., unge Bøge.
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Jævnt rundet og hvælvet, mål ca 4x22x22 m. Bevokset med ældre løvtræer (bøge) og enkelte mindre underskovstræer. Der fører en gammel skovvej, ca 10 m fra højen mod SSØ. Den ligger højt i terræn på bakkehæld med vidt udsyn på denne årstid, ret nær ved skovbryn. Der ligger ca god skovvej ca 75 m fra højen, ca 500 m til landevej, ligger i indhegnet skov. Ejer: 3322.23. ** Seværdighedsforklaring ** Velbevaret stor høj, på bakke nær skovbryn.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links