Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
260419
Sted- og lokalitetsnummer
180107-185
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Sønderupgård, matr.nr.2a af Nr.Vium sogn: Høj i skel til matr.nr.1e af Herborg by, Herborg sogn. Herborg by, matr.nr.1e (vestlige halvdel) Sønderupgård, matr.nr.2a (østlige halvdel) "Sødalshøj", 1,70 x 11 m, nordvestlige trediedel overpløjet, resten lynggroet i hede. Tyskerne har gravet et 1,5 m dybt hul i toppen med udgang til SV, NØ og SØ. Højen er herved blevet helt ødelagt. I skel. C-højen tinglyst 1991 med flg. fredningstekst: ********************************************* Høj, "Sødalshøj", 1,7 x 11 m. I højens midte en stor, uregelmæssig nedgravning. Højens nordvestlige tredjedel er overpløjet.

Undersøgelseshistorie

1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1945
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Dyrkning/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Sødalhøj", NV-lige trediedel overpløjet, rævegrave i det tilgroede større uregelmæssige hul i højtop, en rævegrav i NØ-lige fod, bevokset med græs, bregner, løvkrat og fyrretræer i skel, mellem ager og fyrreskov. Bevoksning: 1990: Græs, Løvkrat og Nålekrat/-træer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links