set fra N
.
set fra NV
.
sten på høj
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
26044
Sted- og lokalitetsnummer
180107-39
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Sønderupgård,matr.nr.1h: Høj i skel til matr.nr.2c af Sønderupgård. Høj, 1,8 x 14 m; lille, tilgroet hul i midten; vestlige trediedel afgravet, men nu tilgroet. Lyngklædt i ager. NM.I.: Gamle kartoffelkuler helt rundt om foden, alt nu tilgroet. Sydfoden i ny tid afskåret af landevejen.

Undersøgelseshistorie

1883
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorGravhøj, lille tilgroet hul i toppen, østlige 1/3-del afgravet i gml. tid, tilgroet, vestlige halvdel afgravet, småsten synlige, mosbegroet, henkastning af marksten og henstilling af landbrugsredskaber ved N- og Ø-lige højfod, 1) sydlig højfod afskrabet af kreatur, hegn bør flyttes 1 m. ud, 2) 3 marksten på toppen, mosgroede, bevokset med græs og en rønnebærbusk på toppen. 1) og 2) henviser til oplysninger om ejerforhold angivet på berejserskemaet. Bevoksning: 1990: Græs og Løvkrat
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links