Foto, oversigt
.
Foto, detalje
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
310921
Sted- og lokalitetsnummer
170907-90
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Sødover,matr.nr.2a : Høj i skel til matr.nr.2c af Sødover. Høj, 2 x 18 m. Den nordlige tredjedel bortgravet. Flad af- gravning af sydvestre side. (I top et meget nyt gravet ure- gelmæssigt hul ca. 4 m langt i NØ-SV og 2-3 m bredt. I hullet og ved hullet ses en del håndsten og mindre koltringer.- Talt med begge ejere og bedt dem drage omsorg for at hullet fyldes til). Ejerne har fået henstilling om at lade et kun få år gammelt hul fylde til. Kun lidt af højen ligger på matr.nr.2c.

Undersøgelseshistorie

1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2 x 18 m. den nordlige Trediedel bortgravet. Flad Afgravning af sydvestre Side. (I Top et meget nyt gravet uregelmæssigt Hul ca. 4 m langt i NØ- SV og 2-3 m bredt. I Hullet og ved Hullet ses en Del Håndsten og mindre Koltringer. Talt med begge Ejere og bedt drage Omsorg for at Hullet fyldes til). Ejerne har fået Henstilling om at lade et kun få År gammelt Hul fylde til. kun lidt af Højen ligger på Matrnr. 2c.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links