Gl. haveanlæg i højens sydside set fra S
.
Gl. haveanlæg i højens sydside set fra SV
.
Gl. haveanlæg i højens sydside set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
310923
Sted- og lokalitetsnummer
170907-92
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,5 x 18 m. Toppen flad. Opad sydfoden går en sten- trappe; og mod syd, uden for højen, men op til den er af store og mindre sten i ny tid bygget en cirkulær mur (ca. 3 m indre diam.) med indgang fra syd. Ved foden mod vest og nord er en krans af store sten. Opad siden mod NV lig- ger nogle mindre, noget flade sten som trappetrin.

Undersøgelseshistorie

1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2,5 x 18 m. Toppen flad. Opad Sydfoden går en Stentrappe og mod Syd, uden for Højen, men op til den er af støre mindre Sten i ny Tid bygget en cirkulær Mur (ca. 3 m indre Diameter) med Indgang fra Syd. Ved Foden mod Vest og Nord er en Krans af store Sten. Opad Siden mod NV ligger nogle mindre, noget flade Sten som Trappetrin.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links