Oversigtsbillede - højen set fra SØ
.
Oversigtsbillede - højen set fra NØ
.
Oversigtsbillede - højen set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
310911
Sted- og lokalitetsnummer
170901-37
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Søskov, matr.nr. 4a : Høj i skel til matr.nr.5a af Søskov. Høj, 3,5 x 20 m. Mindre, tilgroet hul i top. Større, flade, tilgroede afgravninger i siderne. Foden noget afgravet og mod øst beskadiget ved for nær pløjning. Bevokset med græs og gyvel i udkant af ager direkte mod skel. Kun en ubetydelighed af højen ligger på matr.nr.4a.

Undersøgelseshistorie

1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi, 52' i Tværmaal, 5' høi.
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 3,5 x 20 m. Mindre, tilgroet Hul i Top. Større, flade, tilgroede Afgravninger i Siderne. Foden noget afgravet og mod Øst beskadiget ved for nær Pløjning. Bevokset med Græs og Gyvel i Udkant af Ager direkte mod Skel. Kun en Ubetydelighed af Højen liiger på Matr. nr. 4a.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links