Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
230510
Sted- og lokalitetsnummer
180303-1
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Saphøj", i skel mellem Vinding og Avlum sogne, 2,15 x 15 m. Græs- og lyng- klædt og bevokset med gran og fyr, mellem hede og plantage. I højtop et ure- gelmæssigt krater (3,75 m bredt, 0,6 m dybt) med bred åbning mod NØ. Højsi- derne, navnlig N-siden, er meget ujævne, men iøvrigt uden større beskadigel- ser. I NNØ løber et jorddige ind i højsiden og straks V for dette er der gravet et hul i højfoden. I NV ligger en jorddynge op ad højfoden. Matr.nr. 8c, Lergrav hovedgårds hede, matr.nr. 8d, 10m og 11c, Den sydvest- lige del: Høj i skel til matr.nr. 1b af Vejvad m.fl, Vinding s.

Undersøgelseshistorie

1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSaphøj. 2 M. høj 15 M. i Diam. I Toppen er et større dybt Hul. Beplantet. Størstedelen af Højen hører til Aulum. (Overført fra 180811, sbnr. 81) Bevoksning: 1991: Græs, Løvtræer og Nålekrat/-træer
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Saphøj". Gl. skader som i fritekst. Bevokset med græs, blåbærkrat, løvkrat, egetræer og to graner, i skov. ** Seværdighedsforklaring ** Stier i området. Bevoksning: 1991: Græs, Løvtræer og Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links