sf N
.
sf V
.
sf S
.

Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
230530
Sted- og lokalitetsnummer
180303-59
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 1701 f.Kr.); Stenlægning/stensamling, Stenalder (dateret 2350 f.Kr. - 1701 f.Kr.)

Original fredningstekst

Afmærkn.: MS 1961. Ejer: Aulum kommune ejer kun 8c, Lergrav. Høj, 1,2 x 14 m. Sænkning i top. Skelgrøft hen over midten, nordre side af- pløjet. Matr.nr. 8d, Sydvestlige del: Høj i skel til matr.nr. 8c af Lergrav.

Undersøgelseshistorie

1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Skelgrøft med opkastet vold over top i ØNØ/VNV-lig retning. 1/3 af højen bortgravet langs skelvolden i NNV-lig sænkning i top. Hullet sydside. Bevokset med gl. graner over skelvold, hvoraf nogle er skovede. Iøvrigt lyng-, græs- og løvtræsgroet i kant af plantage ud mod ager. Bevoksning: 1991: Lyng, Løvtræer og Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links