Oversigtsfoto
.
Oversigtsfoto
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
271214
Sted- og lokalitetsnummer
160515-47
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3,5 x 20 m. Velbevaret. Græs i ager.

Undersøgelseshistorie

1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn lyngbevokset Høj, 11' høj, 60' i Tværm. Ved Højens Fod ligge mod S., Ø. og N. store Stenbunker, samlede fra Marken.
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 3 ½ x 20 m. Velbevaret. Græs i ager.
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Velbevaret. Lidt ujævn overflade. Højen synes sat for højt i den tidligere beskrivelse, svært at efterkontrollere p.g.a. tæt bevoksning af vildrosenbuske. Højden snarere 2 m. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen. Bevoksning: Græs, buske. Foto: S/H 06.35.79-SV, F 07.58.79-SV.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumBevokset med hyben og løvtræer. Noget uregelmæssig form under hybenkrattet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links