Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
340524
Sted- og lokalitetsnummer
190203-90
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 2 x 16 m. Stærkt ødelagt. Den vestlige halvdel gennem- skåret af en N-S-gående, dyb grøft, hvis bund er ca. 4 m under højens top og hvis bredde er ca. 4 m. I NØ en firkantet kulegrav- ning, 3 x 2 m. I Ø en nu tilgroet, lignende gravning. Af højen er kun en N-S-gående rygning tæt Ø om den oprindelige top intakt. Græsgroet i ager ved bygninger. Afmeldt 26.10. 1996.

Undersøgelseshistorie

1906
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 x 16 m. Stærkt ødelagt. Den vestlige halvdel gennemskåret af en nord-sydgaaende dyb grøft, hvis bund er ca. 4 m under højens top og hvis bredde er ca. 4 m. I nordøst en firkantet kulegravning, 3 x 2 m. I øst en nu tilgroet, lignende gravning. Af højen er kun en nord-sydgaaende rygning tæt øst om den oprindelige top intakt. Græsgroet i ager ved bygninger.
1996
Sløjfet ved land- og skovbrug - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1996
Aflysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1997
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links