Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
370516
Sted- og lokalitetsnummer
190410-7
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 1,50 x 15 m med udflydende grænser. Mod NV og Ø dækkes siden af sandflugtsdannelser. Rævegrav Ø for top. Hul S for top, diam. 1 m, 0,40 m dybt. Ø for top (neden for rævegraven) en grøft i NØ-SV, 4 m lang, ca. 1 m bred, 0,40 m dyb. Lyngklædt med enkelte fyr, i hede.

Undersøgelseshistorie

1913
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidOverpløjet Höj, 17 m. i Tværm., 0,7 m. h. Fylden Sand, hvori Flintspaaner. En Tredjedel bortgravet mod Syd ved Vejanlæg. Ligger paa vid Flade.
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI ager (ikke nærmere beset).
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links