Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
370629
Sted- og lokalitetsnummer
190410-4
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj 0,5 x 9 m.

Undersøgelseshistorie

1913
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidMindre, urört Höj, 13.6 m. i Tværm., 1.-1.4 m. h. (Terrainet lavere mod N. end mod S.) Höjen noget flad og uanselig, men fuldkommen velbevaret. Lynggroet paa Hedeflade.
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPå det afmærkede sted - der dog ikke svarer til terrainbeskrivelsen - findes en meget regelmæssig, gravhøjlignende højning, 0,60 m høj, der skønnes at være en flyvesandsformation. Nogen gravhøj svarende til beskrivelsen kunde ikke findes i nærheden.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links