Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
15081
Sted- og lokalitetsnummer
120212-50
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3 x 22 m. I top stor sænkning og midt heri et hul 0,5 x 1,5 m stort og 0,6 m dybt. Mod nord (fornylig vel af børn) gravet en mindre kløft nær top. Mod nordøst fra foden gravet et hak, ca. 1,5 m ind i højen og ca. 1,1 m bredt. Mod vest er der ind i højfoden en lang kartoffelkule. Mod sydøst fra fod til top en flad kløft, nærmest gangsti. Lynggroet i ager.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1971
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumHøj beliggende i vildtvoksende friareal mellem sommerhusmatrikler. Helt tilgroet i mirabel, eg og kaprifolium, vild rose og gyvel. Meget kraftig rille efter gl graveaktivitet stadig erkendbar. Bør ryddes. Vanskelige fotodokumentationsforhold.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links