Oversigtsfoto
.

Faktaboks

Kommune
Struer Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
200330
Sted- og lokalitetsnummer
180517-21
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matr.nr. 17g, Fousing, Fousing s.: Høj i skel til matr.nr. 3b, Ølby, Ølby s. Højrest, 2,25 x 27 m. "Skårhøj". I markskel, profil set fra vejen: stærkt afgravet og overpløjet, indtil midtgående hegn, på Ølby-siden, hvorved terrasse er dannet. På Fousing-siden er højfoden noget afpløjet så den står brat. Ret nye større og min- dre afgravninger, sti fører op til top, hvori oval nedgravning. Græsklædt i ager, med midtbeplantning af høje graner. Tinglysning af C-høj 1994: Høj, 2 x 20 x 12 m. Affladet top. Stærkt afgravede højsider, særlig mod NV og SV, hvor højen har stejle skrænter. Højen er beliggende mellem landevej og gårdvej.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1919
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumHøj. ca 4x20 m uden synlig sænkning i top. Ingen fredningssten. Græsklædt v grænsen ml Fousing og Ølby sogne. Hører til Ølby sogn. Grusstig på vestsiden, landevej tæt nordfor.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links