Faktaboks

Kommune
Struer Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
2003114
Sted- og lokalitetsnummer
180517-127
Anlæg
Skelsten (offentlig administration), Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Sogneskelsten af granit. Kvadratisk med pyramideformet top. Stenen er 65 cm høj og måler 30 x 30 cm i grundfladen. Inskription på stenens ene side: Ølbye. På stenens modstående side anes svagt inskriptionen: Fousing. Stenen står ved Klosterhedevej - i vejens sydside.

Undersøgelseshistorie

2005
Diverse sagsbehandling - KUAS, FortidsminderLokaliteten mgl. data.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumFirkantet vejvisesten med indskriptionen: ØLbyE på den vestlige side. Ingenting på nordsiden, der vender ud mod vejen. Spidser til i toppen. Rejst af Fousing-Ølby beboerforening for ca 15 år siden.

Skelsten

Skel, den retligt gældende grænse, der omgiver en fast ejendom. Som regel er skellet synligt i marken. Er dette ikke tilfældet, kaldes skellet blindt. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links