Oversigt set fra nord
.
Oversigt set fra øst
.
Oversigt set fra sydøst
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
110515
Sted- og lokalitetsnummer
110206-58
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 8/11 1904, gdr. Jens Frøkjær Andersen, Skibstedgaard Diplom Afmærkn.: MS 1912, Friis Johansen. Høj, 4,50 x 26 m; lavt hul i toppen og noget nedad sydsiden. Græsklædt i ager; velbevaret.

Undersøgelseshistorie

1875
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1904
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1912
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Skibsted høj". Stor høj i ager. Pløjet til højfod mod V, N og Ø. LAngs S. højfod Ø-V enden grusvej. Græsklædt. M.S. granit på S. side ca . 1 m. over højfod. Et gl. ca. 6 m bredt (Ø-V) topkrater som er ført ud gennem S. højside og ca. 9 m ned af højsiden i form af en flad hulning. Bevoksning: 1991: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Flot beliggenhed ud til omfartsvejen ved Nors.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links