Oversigt set fra nordøst
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
110516
Sted- og lokalitetsnummer
110206-60
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,50 x 21 m; ret flad og med små flade huller i top og sider, ellers velbevaret. Græsklædt i ager. Nuværende ejers formand har pløjet vel tæt i Ø og S; det ind- skærpedes nu, at det ikke må finde sted. Højen vil stå i fare for nogen ødelæggelse ved evt. fuldførelse af den pro- jekterede Hanstedbane.

Undersøgelseshistorie

1912
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1992
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj ca. 5 m. S. for grusvej og ca. 10 m. Ø for ager med N-S gående skeldige. Flad top hvori et nygravet hul ca. 0,5 x 1 m. stort og o,8 m. dybt (ingen opkastet jort). Gl. afpløjning af N og V højfod så disse står stejlt. Langs N og V højside mellem vej og ager / dige en ca. 5. bred nyplantning m. div. løvtræer. - anslået 2 år gamle (Eg m.fl.) Beplantning er sat som læhegn langs Ø side af diget. Bevoksning: 1992: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Ligger i område bag hestefold ved ejendom. Træbevokset.
2013
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Ligger i træbevokset areal bag ejendom.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links