Oversigt, set fra ØNØ
.
Oversigt, set fra NV
.
Oversigt, set fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
523623
Sted- og lokalitetsnummer
060403-63
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,75 x 16 m. Udgravet i midten hvorfra et skår fører ud mod højens NØ-rand. Kratbevokset i ager og med et stort egetræ.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn udgravet Gravhøi (udgravet af Jansen) i Aarene 1820-30). Om der fandtes noget vides ikke. Bevoksning: 1986: Løvtræer
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidKratbevokset Rundhøj i Ager, vestligt i Marken. Paa Højen vokser et stort Egetræ. Tvm. 16 m., Højde 1.75 m. Udgravet i Midten, hvorfra et Skaar fører ud mod Højens Nordøstrand.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj med centralkrater (ikke dybt) og en udføring herfra gennem NØ-siden. Iøvrigt velbevaret og med en pæn profil. 1,8 x 16 x 15 m. På toppen står en meget stor, gammel eg, meget malerisk. Den omgives af en skæmmende "fodpose" af hovedsagelig hyld. Denne bør fjernes, herved vil højen med egen vinde stærkt i skønhed og som landskabselement. Bevoksning: 1986: Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links