Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
380812
Sted- og lokalitetsnummer
200208-64
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matrikel: Skrydstrup, art.nr.5, bd.III, bl.118. Høj, 2 x 14 m. Fod og sider afgravede; mod vest en del beskåret af en vejgrøft. Rende fra top nedad NV-siden. Om foden en rende efter borttagne randsten. Den udkastede jord ligger tilbage og burde kastes ind.

Undersøgelseshistorie

1927
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn Høj, 2 m x 14.50 m. Fod og Sider mod N., Ø. S. afgravede og pløjede. Mod V. en Del bortskaaren af Vejgrøft. Overfladen afgravet. Marken hedder: Over Pold.
1937
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 x 14 m. Fod og Sider afgravede, mod V en Del beskaaret af en Vejgrøft. Rende fra Top nedad NV-Siden. Om Foden en Rende efter borttagne Randsten. Den udkastede Jord ligger tilbage og burde kastes ind.
1937
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1964
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorVed besigtigelsen konstateredes det, at den af fredningsdommeren omtalte aftrampning blot var en afslidning af græsdækket.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links