Oversigt set fra NØ
.
Oversigt set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
140434
Sted- og lokalitetsnummer
110109-37
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 11 x 1,3 m. Plantningsfurer over højen i NØ-SV. Beplan- tet i beplantet hede.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1912
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Siderne er afgravet hele vejen rundt i forb. m. grusgravning omkring højen, der nu står på en flere m høj "sokkel". Mod vest står en 0,7 m høj, nøgen kant. Affladet, uregelmæssig top. Bevokset med græs og nogle få ældre, delvis udgåede graner. If. gdr. har højen set sådan ud meget længe. I Sb. står der: "1943: kommmunens grusgrav går tæt ind til højen, ellers uforandret". Grusgravningen er således i hvert tilfælde påbegyndt før 1943, og den er tydeligvis, ud fra bevoksningen mm., afsluttet for en del år siden. Der er næppe basis for videre påtale. Mål: 1,3x7x7 m. Bevoksning: 1983: Græs og Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Høj(rest) på "sokkel", således at højen nu fremtræder absurd høj og stejl, udtrykket dog udvisket af lidt rodet bevoksning.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links