Oversigt set fra NØ
.
Oversigt set fra S
.
Oversigt set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
140435
Sted- og lokalitetsnummer
110109-38
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 13 x 2,4 m. Toppen flad med lille forsænkning; nord- siden afgravet (åbent brud). Græs- og lynggroet med enkelte smågraner i ager.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1912
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Affladet, let forsænket top, hvor der ses toppen af en større sten. Over hele nordsiden samt den nederste del af sydsiden tilgroede ar efter gamle kreaturskader, som dog ikke har været særlig dybe. En randsten skimtes i NØ. Højen er græsset ret hårdt, og der er risiko for nye skader. Ca. 50 m nord for højen ligger en kommunal losseplads. Ejeren har lovet at hegne højen i år, så den kan få en hvileperiode. Der blev sagt, at højen muligvis kan græsses på et senere tidspunkt, men at ejeren er ansvarlig for, at der ikke opstår skade. ** Seværdighedsforklaring ** Pæn, lille høj med smuk udsigt over Vildsund til Mors. Bevoksning: 1983: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Ligger i afgræsset areal.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links